Gunnar Hökmark säger kraftfullt nej till skärpt upphovsrätt (1982)

I början av 1980-talet oroades skivbolagen av att det hade startats butiker som hyrde ut skivor. Regeringen lade fram en proposition (1982/83:40) om att utvidga ensamrätten till musik till att även omfatta uthyrning. Riksdagens främsta motståndare var en då trettioårig moderat vid namn Gunnar Hökmark. Här följer ett utdrag ur hans argumentation i motmotionen (1982/83:61):

”Enligt mitt förmenande finns det starka skäl för riksdagen att avslå förslaget. Följande skäl kan anföras:
För det första finns det inte belagt att uthyrningsverksamheten av grammofonskivor vållar upphovsmän och andra rättighetshavare sådan skada att verksamheten motiverar särskild lagstiftning.
/…/
För det tredje kan en lagstiftning av det slag regeringen föreslår ej heller anses vara motiverad av kultupolitiskt intresse. Enligt branschen drabbar uthyrningen framför allt den produktion som redan har en mycket stor volym. Det är svårt att tänka sig att ‘smalare’ produktion skulle missgynnas av att den ‘bredare’ produktionen drabbades av eventuellt mindre upplagor. Än svårare att tänka sig är att branschen inte skulle kunna tillgodose sina lönsamhetskrav genom att anpassa prisbildningen till efterfrågan.
Ur kulturpolitisk synpunkt borde det tvärtom vara av intresse att olika konstnärliga verk får mesta möjliga spridning. Det är trots allt konsumentens villkor som har betydelse för kulturlivet och efterfrågan på nya kulturella skapelser. Regeringen synes tyvärr vara av uppfattningen att kultur är ett producentintresse och ej ett konsumentintresse.
För det fjärde finns det inte någon anledning att lagstiftningsvägen hindra nya och vitala former för spridning och distribution av kultur.
För det femte borde det vara intressant för regeringen att värna om de enskilda konsumenternas intresse att på ett billigt och enkelt sätt få tillgång till nya kulturupplevelser.
För det sjätte gynnar man inte kulturlivet genom att ge de storsäljande konstnärliga verken ett särskilt skydd mot tillgänglighet för konsumenten.
För det sjunde är regeringens förslag till lagstiftning ett ytterligare exempel på en förbudsmentalitet som i samspel mellan stat och partsintressen drabbar vitaliteten i kulturlivet, skapar byråkrati och slår mot de enskilda människorna.”

I dag, den 21 april, ska samme Gunnar Hökmark rösta om Telekompaketet.

4 svar to “Gunnar Hökmark säger kraftfullt nej till skärpt upphovsrätt (1982)”

 1. Jacob Says:

  Mailade just honom.

 2. Tor Says:

  Kul citat. Man kan fråga sig hur många det är som nuförtiden ser upphovsrätten som det konsumentintresse är.

 3. Perty Says:

  Klockrent! Underbart!

  Internets glömmer aldrig!

 4. Perty Says:

  Han borde nomineras till hederspirat!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: