Stims prognos för internet: Fyra kritiska områden (1995)

Fyra tekniska områden finns i fokus för upphovsrättsjuristernas intresse.
Också relationerna mellan dessa områden och hur de påverkar begrepp som offentligt framförande, inspelning, kopiering, överföring, broadcasting m fl.

 1. Bandbredden (fiberoptik, koppartråd, koaxialkabel, digital sändning mm). Med obegränsad bandbredd skulle en konsument kunna ringa upp en databank med musik, beställa en inspelning och spela upp den genast med digital kvalitet utan att ens vara itnresserad av att ha en egen kopia (offentligt framförande eller privat?)

 2. Lagringskapacitet i den egna datorn. Med stor lagringskapacitet behövs inte någon omfattande bandbredd. En musikdistributör skulle kunna göra en enda överföring – dumping – med mängder av musik i krypterad form in till konsumentens dator. När konsumenten vill lyssna betalar han en avgift och får musiken uppspelad med CD-kvalitet ur den egna hårddisken. Här finns det möjlighet att digitalt fånga upp varje användning av verken om de är kodade i förväg.

 3. Överföringshastigheten. Pentiumdatorer har just introducerats och Intel Corporation har redan annonserat att man snart tar fram ett chip som är dubbelt så snabbt. Samtidigt sjunker priserna dramatiskt. För överföring av musik och video är hastigheten väsentlig och står i direkt relation till bandbredden, kryptering och kompromeringen av data. Mikrodatorerna närmare sig nu storleken av en tusendels hårstrå.

 4. Komprimeringstekniken för överföringen av data är viktig för ljudkvaliteten när musik skall spelas upp i realtid över Internet. Bandbredden är här en styrande faktor. Än så länge kan man få analogt radioljud som bäst men CD-kvalitet är bara en tidsfråga.

  STIM-nytt, 3/1995

  Annonser

Ett svar to “Stims prognos för internet: Fyra kritiska områden (1995)”

 1. againstcommonsense Says:

  Inte så tokigt för att vara 1995. Dock är samtliga passerade nu. 1) Check, 2) Rootkit?, 3) Check, 4) Check. Att de påverkar offentligt/privat, broadcast/network torde även vara sant det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: