Stim tar tempen på musikscenen, fast hittar inga rave-partyn (1992)

Antalet danstillfällen på krogar, hotell och diskotek har minskat p g a lågkonjunkturen. Musiketablissementens förening (MEF) uppskattar antalet minskade danstillfällen till ca 20 % jämfört med 1991.
En alltmer lockande dansform är de stora dansgalorna med 4000-5000 besökare och således stora publikintäkter på vilja STIM har royalty. De förekommer i stora danspalats och på idrottsarenor som Globen, Mälarforum i Strängnäs, Himmelstalundshallen i Norrköping m fl. Dans på traditionella dansbanor har minskat i popularitet.
Publiken söker sig oftare till pubar och barer med musik. Det har medfört en ökning av nyetableringen av antal pubar. På pubarna förekommer bakgrundsmusik men också allt fler framträdanden av artister och svenska och utländska grupper.

Den musik som spelades 1992 på de flesta diskotek var mycket likartad och bestod till stor del av den som återfanns på Top-40-listorna. Diskotekens geografiska läge påverkade inte musikvalet. /…/
Under nittiotalet tycks musikstilarna alltmer gå in i varandra: pop mot soul, soul mot jazz o s v. Tidigare kunde man göra klarare avgränsningar. Trenden pekar nu allmänt mot en råare musik. Begrepp som deep house och trans house har vuxit fram. Technomusiken (syntmusik) går mot mer progressive house. Även hip-hop/rap-musiken utvecklades mot en hårdare hardcore och en ny slags punkmusik väntas växa fram.
Rave-partyn, som är en relativt ny företeelse, annonseras inte i dagstidningarna och är därför svårare för STIM att hitta. De är ofta mycket välbesökta och vänder sig till ungdomar mellan 15 och 20 år. Eftersom technomusiken fortsätter att vara populär ökar också antalet rave-partyn.

”Stim och marknaden 1992”, ur STIM-nytt nr 2/1993.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: