Vad är läskigast: CD-ROM eller CD-R? (1994)

Det började med ett rejält oväsen när In The City drog igång sitt program i söndags. Graham Brown-Martin från Electronic Sounds & Pictures – nyligen uppköpt av Virgin Records – började sitt anförande med att visa ett av sina alster, en CD-ROM med Nine Inch Nails, med hjälp av en stor bildskärm och ett PA i stadiumklass. /…/
Interaktiv teknik och CD-ROM kommer aldrig att bli ett hot mot musikbranschen, sa Graham Brown-Martin under sitt inledande tal.
– Det kan bara bli ett hot mot de som inte tror att den här tekniken har någon framtid. Men så dumma är inte skivbolagen. De är redan på gång med projekt som tar dom med in i den nya teknikens värld.
Och under den första paneldebatten verkade alla hålla med honom. Vare sig CD-ROM:en eller Internet skulle egentligen påverka musikbranschen. CD-ROM:en låg nära det skivbolagen sysslar med redan idag, och Internet var inget hot eftersom laddningstiderna var alldeles för långa och därför att CD:n helt enkelt är ett överlägset lagringsmedium.
– Jag tror inte att folk har lust att sitta framför sin dator i tre dagar och titta på ett blinkande modem som laddar ner 650 megabyte à 20 pence var tredje minut, påpekade Guy Sneesty från CD-ROM Magazine, en av de största europeiska tidningarna på området.
Men det hann bara gå ett par timmar innan han och Internets övriga belackare i panelerna fick mothugg på allvar. Tom Adar från tämligen nystartade Certerus, som ska arbeta med att distribuera musik på Internet, hade en del intressant information att dela med sig av.
– Kompressionstekniken blir bara bättre och bättre. Idag kan man med vår programvara ladda ner fyra minuter musik på mellan 10-15 minuter beroende på vilken typ av modem man använder. Det är alltså inte långt kvar innan man har möjlighet att spara ner musik i realtid.
Men med kompression förlorar man också en del i ljudkvalité, vilket belackarna av tekniken var snabba att påpeka.
/…/
– De vi kanske borde vara mest rädda för är British Telecom och andra som är i startgroparna med projekt där man i princip kan ladda ner musik i full CD-kvalité i realtid och spara ner det på en CD-R, sa Richard Norris från gruppen The Grid, som för närvarande har en stor hit med Swamp Thing i hela Europa.
CD-R kommer förmodligen att finnas tillhanda för vanliga konsumenter i slutet av 90-talet och då blir det ett verkligt hot mot musikbranschen.

Rapport från en brittiska branschmässa, skriven av Niklas Derouche, ur Topp40 38/1994.

Annonser

Ett svar to “Vad är läskigast: CD-ROM eller CD-R? (1994)”

  1. nitro2k01 Says:

    …och idag har de flesta uppkopplingar som är snabba nog att streama FLAC. Cirkeln sluts.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: