Stoppa modespionerna! (1957)

Modespioner straffas hårt i fransk lag
Modespionerna kommer att klämmas åt mycket hårt om nationalförsamlingen godtar ett lagförslag som lagts fram av två deputerade. Det finns redan en lag från 1909 som skyddar modehusen för plagiat, men straffen är så lindriga – böter mellan 50 och 3600 kr – att det nu lönar sig utmärkt för spionerna att ta chansen.
Vid modehusens stora visningar i augusti är åskådarna, som betalar en dryg summa för att få komma in, förbjudna att fotografera och teckna – vad de kan få i tips är sådant de minns efter visningens slut. Men modegangsters opererar i stora band på alla uppvisningar av kollektionerna med kameror inbyggda i puderdosor, broscher, läppstift m.m. och kommer på så sätt över modehusens patent.
I det nya lagförslaget vill man att modespionerna skall få upp till tre månaders fängelse och 8000 kronors böter. Tilläggas bör kanske att den riksdagsman som hårdast kämpar för den nya lagen själv är verksam i klädbranschen.

DN
17.8.1957
Pressklippet återfunnet i Auktorrättsutredningens arkiv

Annonser

Ett svar to “Stoppa modespionerna! (1957)”

  1. Birdseed Says:

    Wow – lätt att spinna marknadsföringsvinkeln på den här, vidare till MP3-släpp osv. När slutade modehusen ha slutna, fotolösa visningar?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: